WORKSHOPS & LEZING

KASK & CONSERVATORIUM (Club Telex) + DE CENTRALE

WOE 2 OKT | 12:00-13:45
WORKSHOP GNAWA met Luc Mishalle, Driss Filali & Mohamed Saïd Akasri

Samen met Driss Filali en Mohamed Saïd Akasri werkt Luc Mishalle al vele jaren aan de opbouw van een uniek repertoire dat gebaseerd is op gnawa ritmiek. (zie Marockin’ Brass, Remork & karkaba). De meest maatsoorten en (pentatonische) toonladders komen in deze workshop aan bod. Er wordt ook aandacht besteed aan typische ingrediënten: vraag en antwoord, variaties op één thema, de combinatie binair/ternair en improvisatie.

Instrumenten meebrengen uiteraard!

Waar ? KASK & Conservatorium (Club Telex)


WOE 2 OKT | 14:00-15:45
LEZING GNAWA IN BELGIE & DE WERELD  met Hélène Sechehaye & khalid Benghrib

Hélène Sechehaye studeerde muzicologie aan de ULB.  Ze schreef een boeiende scriptie over de gnawa-muziekpraktijk in Brussel, met nadruk op de immigratiecontext. Ze nam deel aan de organisatie van studiedagen en internationale colloquia over Gnawa,(o.a. Brussels Musiques Migrantes; Musiques Gnawa en Diaspora) en publiceerde verschillende artikelen over het thema.  Daarnaast bereidt ze de release voor van een album met de muzikanten die bij haar onderzoekswerk betrokken zijn.   Samen met de Marokkans-Franse choreograaf Khalid Benghrib (mis zijn Gnawa dansvoorstelling L’HAAL do 03/10 niet!) zal ze proberen om ons een beetje inzicht te verschaffen in de complexe wereld van de Gnawa.

Waar ? KASK & Conservatorium (Club Telex)


WOE 2 OKT | 16:00-17:45
CONTEMPORARY APPROACH TO GNAWA DANCE met Khalid Benghrib

Khalid Benghrib werd geboren in Casablanca en studeerde dans in het Franse La Rochelle.  Hij trad onder andere op met Carolyn Carlson, Heddy Maalem, Régine Chopinot, Jean François Duroure en Fabienne Abramovich. Hij is medeoprichter van Cie 2k_far, een prominent eigentijds dansgezelschap uit Marokko.  Zijn danscreaties worden alom geprezen en wereldwijd vertoond.  In deze workshop wordt aandacht besteed aan het trance-aspect van de gnawadans via aangepaste ademhalingstechniekenyogahoudingen en gerichte oefeningen voor de 4 delen van het lichaam (hoofd - buste - bekken en ledematen).  Begeleid door live-muziek worden geest en ego opzijgezet en kunnen de deelnemers zich volledig overgeven aan de ritmes van de gnawa.  Wie durft?

Waar ? KASK & Conservatorium (Club Telex)


DON 3 OKT | 14:00 - 16:00
WORKSHOP GNAWA met Majid Bekkas

Wat betekent Gnawa? Waar komt het oorspronkelijk vandaan? Zijn er gelijkaardige muziekstijlen te vinden en waar?  In Afrika en misschien wel in Amerika?  Is er m.a.w. misschien een relatie tussen Gnawa en Blues? Welke instrumenten worden er gebruikt?  Majid Bekkas is een van de eersten die de klassieke gnawa uit de traditie tilde om de stap te zetten naar een meer eigentijdse muziekbeleving, niet zelden in samenwerking met muzikanten met uiteenlopende achtergronden.  Ook zijn persoonlijke ervaring(en) als muzikant komen in deze workshop uitgebreid aan bod.

Waar ? De Centrale


VRI 4 OKT | 14:00 - 16:00
WORKSHOP 'GNAWA RHYTHM IN THE DRUMS' met Karim Ziad

Een speciale workshop voor percussionisten o.l.v. van de Algerijnse meesterdrummer/-percussionist Karim Ziad die in het verleden zijn muzikale sporen heeft verdiend bij o.a. Khaled, Cheb Mami en het Orchestre National de Barbes.  Hij rekent Chick Corea en Keith Jarrett tot zijn belangrijkste muzikale voorbeelden.  Ook voor deze workshop is het uiteraard de bedoeling dat elkeen zijn eigen slagwerkje meebrengt.

Waar ? De Centrale

OVERZICHT

WOE 2 OKT | 12:00-13:45
WORKSHOP GNAWA (m/Luc Mishalle, Driss Filali & Mohamed Saïd Akasri)

WOE 2 OKT | 14:00-15:45
LEZING GNAWA IN BELGIË EN DE WERELD (m/Héléne Sechehaye & Khalid Benghrib)

WOE 2 OKT | 16:00-17:45
CONTEMPORARY APPROACH TO GNAWA DANCE (m/Khalid Benghrib)

DON 3 OKT | 14:00-16:00
WORKSHOP GNAWA (m/Majid Bekkas)

VRI 4 OKT | 14:00-16:00
GNAWA RHYTHM IN THE DRUMS (m/Karim Ziad)

INSCHRIJVING = GRATIS

KLIK HIER

Sluit het zoekvenster