VISIE

Welkom in de Wereldmuziekschool van De Centrale

De Centrale is onweerlegbaar een van de weinige plaatsen in Vlaanderen met een lessenaanbod Wereldmuziek. De manier waarop De Centrale de culturele verscheidenheid in Gent probeert te weerspiegelen via zijn podiumprogrammatie en de manier waarop het pedagogische proces wordt benaderd maakt de plek uniek.

Omdat de pedagogische aanpak zo anders is dan klassieke muziek of jazz bestaat er binnen het muziekonderwijs noch bij ons noch in het buitenland een gestandaardiseerd aanbod Wereldmuziek.
Traditionele muziek is een mondelinge traditie die generaties lang wordt overgeleverd van muzikant op muzikant, van meester op leerling. Muzikanten leren de melodieën van de vorige generatie op het gehoor en geven ze op hun beurt door aan de volgende generatie. Op die manier  blijft de muziek organisch en levend.

Soms kan een muzikale traditie verloren gaan omdat één van de volgende generaties niet langer met muziek bezig is. Door de muziek op te schrijven wist men de traditie in veel gevallen te bewaren en te documenteren. Het inpassen van de muziek in die strikte frames en (schriftelijke) formats zorgt echter al te dikwijls voor ongewenste aanpassingen en vereenvoudigingen waardoor er aanzienlijke afwijkingen ontstaan tot het origineel.
Versieringen en kleine microtonale nuances zijn moeilijk in een partituur te vatten. Het schriftelijk vastleggen van ingewikkelde maatsoorten en minieme intervallen uit sommige (Europese) muziektradities zorgt voor een steriel klankbeeld, terwijl ze net zo onmisbaar zijn in orale tradities als bvb. de Bulgaarse (volks)muziek. 

Met partituren kan je een melodie leren, maar versieringen en  kan je niet leren zonder naar een ervaren muzikant te luisteren, of het nu live of via een opname is. 

In De Centrale zijn we ervan overtuigd dat een ideale en progressieve pedagogische methode een goed begrip van de beide methodes moet toepassen, namelijk spelen op basis van een partituur én spelen op het gehoor.

Vanuit een achtergrond als uitvoerend muzikant maken onze “meesters” hun “leerlingen” vertrouwd met deze twee manieren en geven hen alle basisvaardigheden mee om op hun beurt echte muzikanten te worden.

Sluit het zoekvenster