NOWRUZ IN A BOX

Vier Perzisch Nieuwjaar in je bubbel

Vier Perzisch Nieuwjaar in je bubbel met je originele Nowruz-box!

foto Maryam Salamat

Nowruz is een van de oudste en belangrijkste feesten van Iran, Afghanistan en Centraal-Azië en kondigt het begin van de lente aan. Het woord Nowruz betekent nieuwe dag en terugkeer van het licht.  Tijdens Nowruz zijn alle mensen gelijk, ongeacht hun ras, religie of geslacht. Voor een kort moment worden dag en nacht, duisternis en licht, even lang en sluiten ze vrede.

Nowruz staat voor gematigdheid, gelijkheid en solidariteit en valt dit jaar op 20 maart 2021.

Met onze unieke Nowruz-box beleef je Nowruz van bij je thuis. Hier vind je de bijhorende tutorials, recepten, culturele tips en veel muziek.

  • De tutorials tonen je stap voor stap hoe je zelf Qabili Palau (Afghaans hoofdgerecht),  Haft Mewa (drank op basis van fruit en noten) en saffraan thee maakt.     (Haft Mewa & saffraan thee vormen samen 1 tutorial.)
  • Bibliotheek De Krook bundelt een fijne selectie literaire tips.
  • Oude Iraanse poëzie neemt je mee in de mystieke wereld van Nowruz.
  • Samen met Urgent.fm (105.3) sturen we een Nowruz radioshow de ether in op 19 maart om 15.00.  Daarnaast zorgen we ook voor een Nowruz soundtrack (beschikbaar vanaf 15/3). Luister hier naar het interview met Kabir Gazanfary en Sohrab Jabbari.
  • De exclusieve Nowruz soundtrack vind je hier.
  • Op 20 maart kan je gratis genieten van het livestreamconcert van het Iraans klassiek ensemble Suran!

De nowruz-box kwam tot stand in samenwerking met:
Belmundo, Huis van Alijn, Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum, Dental Mission Afghanistan, Bibliotheek De Krook, Urgent.fm, Orbit vzw, Vredshuis Gent, 11.11.11., Meli België, Maryam Salamat (vormgeving & beeld) & Sohrab Jabbari (teksten & algemene ondersteuning).

Met de verkoop van de Nowruz-boxen ondersteunen we The Boat Band

In 2016 meerde de Reno boot aan in Gent en diende als opvangcentrum voor vluchtelingen. Bezieler Thomas Noël verzamelde enkele muzikanten onder hen in De Centrale en startte wekelijkse jamsessies. Na verloop van tijd kwamen ook andere muzikanten met een migratie-achtergrond aansluiten en werd The Boat Band geboren. In wisselende bezettingen experimenteert de groep met een repertoire dat deels bestaat uit eigen werk en eigenwijze bewerkingen van muziek uit de thuislanden van de muzikanten.

Reserveer uw Nowruz-box(en) en kom ze ophalen in De Centrale KLIK HIER
Of koop rechtstreeks bij één van de verkooppunten (vanaf 11/03): Huis van Alijn en Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum.

Extra tips!

  • Schenk een Nowruz-box cadeau
  • Bezoek zeker de Nowruz themastand in Bibliotheek De Krook vanaf 1 maart
  • Van 11 maart tot 18 april staat in het Huis van Alijn een Haft Sin tafel= een tafel met 7 "sin" voorwerpen die symbool staan voor de nieuwe start.
Sluit het zoekvenster