VISIE

Welkom bij 'Muziek Ateliers De Centrale'

'Muziek Ateliers De Centrale' is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen met een lessenaanbod niet westerse muziek.  De manier waarop De Centrale de culturele verscheidenheid in Gent probeert te weerspiegelen via zijn cursusaanbod en de manier waarop het pedagogische proces wordt benaderd maakt onze 'Muziek Ateliers' uniek.

Traditionele niet westerse muziek vertrekt vaak uit een mondelinge traditie die generaties lang werd overgeleverd van muzikant op muzikant en van meester op leerling.  Daarom is onze pedagogische aanpak ook zo volledig anders dan bij het aanleren van bijvoorbeeld klassieke muziek of jazz.

Melodieën op het gehoor leren is één belangrijk aspect.  Daarnaast komen andere aspecten die verbonden zijn aan bepaalde muziekstijlen aan bod, zoals versieringen, improvisaties en modi of makams.

Met partituren kan je een melodie leren, maar versieringen kan je niet leren zonder naar een ervaren muzikant te luisteren, of het nu live is of via een opname.

In De Centrale zijn we ervan overtuigd dat een ideale en progressieve pedagogische methode een goed begrip van de beide methodes moet toepassen, namelijk spelen op basis van een partituur én spelen op het gehoor.

Vanuit een achtergrond als uitvoerend muzikant maken onze “meesters” hun “leerlingen” vertrouwd met deze twee manieren en geven hen alle basisvaardigheden mee om op hun beurt echte muzikanten te worden.

Sluit het zoekvenster