QANUN (OOSTERSE TAFELHARP)

Osama Abdulrasol

De qanun is afkomstig uit Mesopotamië en dateert uit de 9e eeuw voor onze jaartelling. Het instrument wordt bespeeld in o.a. Turkije, Iran, Irak en de rest van de Arabische wereld.
De qanun bestaat uit een plat trapeziumvormig bord met een rechte hoek dat vaak heel mooi is versierd. Over het bord zijn 78 of 81 snaren gespannen (in groepen van drie). De snaren worden met de vingers of met plectra bespeeld. Via de stemknoppen kan de toonhoogte (zelfs tijdens het spelen) veranderd worden.
Er wordt gewerkt vanuit de orale muziektraditie: horen, zien en nadoen dus, en het repertoire bevat melodieën uit het Midden-Oosten.
Voorkennis en een eigen instrument is niet nodig – altijd handig wel op langere termijn … maar een qanun is niet goedkoop.
Er zijn momenteel een paar instrumenten beschikbaar – maar die zijn enkel te gebruiken tijdens de les.

Osama Osama is muzikant, componist, producer en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Babylon (Irak) en studeerde westerse muziek (klassieke gitaar) in het VK en oosterse muziek in Irak.  Hij trad op met verschillende groepen zoals de Filharmonie, het Vlaams Radio Orkest, het Nederlands Metropole Orkest, Goran Bregovic, Sidi Larbi Cherkaoui, Lucilla Galeazzi, Claron McFadden, Tom Robinson, Wannes Van de Velde, Luc de Vos, Lula Pena, Les ballets C de la B en diverse anderen.

Praktisch

Maandag 19:00

Gratis kennismakingsles 19 september 2021 vanaf 16u


Niveau

Alle niveaus


Kostprijs (30 Lessen)

€ 150 (standaard)
€ 135 (uitpas)
€ 120 (-26j. en werklozen)
€ 90 (-13j.)
€ 30 (kansentarief)

INSCHRIJVEN VOOR DEZE CURSUSOnze andere cursussen

Sluit het zoekvenster