GHENT GNAWA FESTIVAL #1

14/09-05/10/19


GHENT GNAWA FESTIVAL - LES FILS D'AFRIQUE

In lang vervlogen tijden werden mensen uit de gebieden ten zuiden van de Sahara als slaven verkocht aan de heersende klasse van de Maghreb.  Veel van die zwarte slaven groepeerden zich in mystieke broederschappen, die sindsdien instaan voor de gnawarituelen (oorspronkelijk een zuiverings- en genezingsritueel), waarbij de toehoorders in trance werden gebracht. Opmerkelijke instrumenten binnen de gnawacultuur zijn de qaraqeb (metalen castagnetten), en de guembri (3-snarige luit).

Gnawa is in Marokko nog steeds bijzonder populair. De Maalems (gnawameesters) geven het klassieke repertoire op rigoureuze, bijna ambachtelijke wijze door aan hun leerlingen, met als voornaamste doel het conserveren van de eeuwenoude traditie. Daarnaast bestaat er een meer eigentijdse gnawa - vernieuwend, artistiek en creatief - waarbij traditionele geluiden, melodieën, gebaren, bewegingen en rituelen in vraag worden gesteld en aan evolutie onderhevig zijn.  Zo  zijn de maalems vandaag zowel actief tijdens de mysterieuze lila’s (traditionele gnawaceremonie) als op de podia van theaters en muziekfestivals (zoals het Gnaoua & World Music Festival van Essaouira).

Het startschot van de eerste editie van het Ghent Gnawa Festival wordt gegeven tijdens OdeGand met een heuse “krima” (gnawa parade) waarbij verschillende gnawa fanfares met in totaal meer dan 45 muzikanten hun opwachting zullen maken. 

Het festival geeft een centrale plaats aan de creatieve ontplooiingen van een aantal gerenommeerde maalems.  Majid Bekkas is een van de eersten die de klassieke gnawa uit de traditie tilde om de stap tezetten naar een meer eigentijdse muziekbeleving, niet zelden in samenwerking met muzikanten met uiteenlopende achtergronden, zoals Manuel Hernia en Aly Keita (met wie hij ook in Gent optreedt).  We sluiten af met een concert van gnawa-icoon Hamid Kasri.  Een unieke kans, want deze topmuzikant komt niet zo vaak naar onze contreien.  Hij laat zich voor de gelegenheid begeleiden door de Algerijnse percussionist Karim Ziad (die o.a. speelde bij Cheb Mami en het Orchestre National de Barbès, …).

Zoals gezegd focussen we niet enkel op muziek.  Met L’haal presenteren we een hedendaagse danscreatie van choreograaf Khalid Benghrib waarin het universum van de gnawadans verder wordt uitgediept (voortbordurend op de productie Âada die in september 2016 werd gepresenteerd in het kader van 100% Maroc).

Met Gaia Musica brengt special guest DJ Tudo samen met Gnawa de Bruxelles de link tussen Marokkaanse gnawa en Braziliaanse umbanda opnieuw tot leven.  Beide culturen delen immers een gemeenschappelijke Afrikaanse erfenis en zo krijgt u terloops de verklaring voor de ondertitel Les Fils d’Afrique

Voor ons is een festival meer dan een ontmoetingsmoment. Het is een moment van delen en leren. Daarom bevat het festival ook een boeiende lezing/conferentie, hoogstaande masterclasses, en een markante documentaire.

Tijdens dit festival kiezen we ervoor om alle expressievormen van de gnawacultuur op één of andere manier te presenteren, in plaats van enkel te focussen op het klassieke “concert.  Gnawa is immers zo veel meer!

 Volg deze link om tickets te kopen (een aantal activiteiten zijn ook gratis!)


PROGRAMMA

ZAT 14 SEP (13:30-15:30)
ODEGAND | GNAWA PARADE
Stadscentrum Gent

ZON 29 SEP | 20:00
TAGNAWITTUDE Een film van Rahma Benhamou El Madani (Marokka/Algerije - 2012 - 79 min.)
Studio Skoop

WOE 2 OKT | 12:00-13:45
WORKSHOP GNAWA (m/Luc Mishalle, Driss Filali & Mohamed Saïd Akasri)
KASK & Conservatorium (Club Telex)

WOE 2 OKT | 14:00-15:45
LEZING GNAWA IN BELGIË EN DE WERELD (m/Héléne Sechehaye & Khalid Benghrib)
KASK & Conservatorium (Club Telex)

WOE 2 OKT | 16:00-17:45
WORKSHOP ‘CONTEMPORARY APPROACH TO GNAWA DANCE’ (Khalid Benghrib)
KASK & Conservatorium (Club Telex)

WOE 2 OKT | 20:00
CONCERT AFRO GNAOUA JAZZ ENSEMBLE (MAJID BEKKAS)
De Centrale

DON 3 OKT | 14:00-16:00
WORKSHOP GNAWA (m/Majid Bekkas)
De Centrale

DON 3 OKT | 20:00
GNAWA DANCE L’HAAL (Khalid Benghrib/Hassan Boussou)
De Centrale

VRI 4 OKT | 14:00-16:00
WORKSHOP ‘GNAWA RHYTHM IN THE DRUMS’ (m/Karim Ziad)
De Centrale

VRI 4 OKT | 20:15
CONCERT DJ TUDO E SUA GENTE DE TODO LUGAR ft. GNAWA DE BRUXELLES
Handelsbeurs

ZAT 5 OKT (20:00)
CONCERT HAMID EL KASRI & KARIM ZIAD
De Centrale

Sluit het zoekvenster