De Centrale

DAG VAN DE WETENSCHAP

Achter de schermen van De Centrale

De Centrale, EDF Luminus en Gandante vzw slaan de handen in elkaar tijdens de Dag van de Wetenschap. Je kan via gandante.be inschrijven voor één van de gratis rondleidingen achter de schermen en het Gentse elektriciteitsverhaal ontdekken. Wellicht kom je in erfgoedruimtes terecht die normaal gezien ver verborgen blijven voor het grote publiek! Zowel het oude gedeelte met de beschermde turbinezaal als de huidige centrale van EDF Luminus komen aan bod in deze rondleiding.

Bij de bouw van de elektriciteitscentrale in 1924 werd een schuilkelder voorzien voor het personeel. Centrales waren immers een gegeerd doelwit voor luchtbombardementen. Bij deze rondleiding is onder meer deze schuilkelder toegankelijk, één van de best bewaarde van het land. De Centrale is, zeker sinds de grootscheepse renovatie, een schoolvoorbeeld van het gegeven dat industriële architectuur en schoonheid wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Bezoek het gebouw en vergaap u onder meer aan het sierlijke Art Déco smeedwerk.

Tijdens de rondleiding komt ook de huidige centrale van EDF Luminus aan bod. Ontdek zelf hoe er vandaag naast elektriciteit ook warmte wordt opgewekt voor de Gentse stadsverwarming,  een ondergronds leidingstelsel van 23 km lang en daarmee het grootste van het land.

Naast de rondleiding, kan je die dag ook (gratis) terecht in De Centrale voor allerlei extra informatie over gelijk- en wisselstroom, kunnen kinderen leren programmeren via Blue Bots en sketch Up en proberen we via eigen opgewekte energie muziek te produceren!Tijdens de Dag van de Wetenschap kan je een rondleiding achter de schermen meevolgen en het Gentse elektriciteitsverhaal ontdekken. Wellicht kom je in erfgoedruimtes terecht die normaal gezien ver verborgen blijven voor het grote publiek! Er is die dag ook allerlei extra informatie over gelijk- en wisselstroom, kinderen kunnen leren programmeren via Blue Bots en sketch Up en we proberen via eigen opgewekte energie muziek te produceren!  Laat die black-outs maar komen!

Foto's

Praktisch

zondag 25 november 2018

van 10:00 tot 17:00

Gratis

INSCHRIJVEN

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:

Sluit het zoekvenster