Turbinezaal

EL GUSTO (de film)

Muziekdocumentaire van Safinez Bousbia (2011)

Een ontmoeting in een kleine winkel in Algiers, 2003, zette de Algerijns-Ierse Safinez Bousbia op het spoor van de chaâbi, een populaire muziekvorm die halverwege de twintigste eeuw een grote bloei doormaakte. Voortgekomen uit de Arabisch-Andalusische muziek die men in de kasbah van Algiers speelde, werd het genre door de legendarische El Hadj Mohamed El Anka ontwikkeld tot een muziekvorm die de gevoelens van het volk vertolkte, - chaâbi betekent 'van het volk' –, een rythmische cocktail van Andalusische, Berberse en Flamencomuziek.  In de jaren ‘50 leidde hij een chaâbi-orkest op het conservatorium van Algiers, waarin Arabische en Joodse studenten samen musiceerden. Geïntrigeerd door oude foto's van een muziekklas probeert Bousbia de leden van dit orkest, inmiddels mannen van over de 80, weer bij elkaar te brengen. Hun persoonlijke verhalen schetsen de roerige geschiedenis van het land, waarin de onafhankelijkheidsoorlog een breekpunt vormt. Sommigen voegden zich bij de strijd, anderen moesten vluchten naar Frankrijk, waar ze als pieds noirs niet bepaald welkom waren. Bousbia weet een groot deel van de toenmalige musici samen te brengen in een reünieconcert in Marseille: de opzwepende apotheose van een reis door de geschiedenis van Algerije. Het is de muziek van de kasbah, van de straat, de koffiewinkeltjes en trouwerijen die de joden en moslims samenbracht.
Een prachtige documentaire over hoe muziek religieuze verschillen, klasse en etniciteit teniet doet.

Muziekdocumentaire, 88’, Arabisch & Frans gesproken met Nederlandse ondertitels
Regie: Safinez Bousbia
Productie:  Algerije, Ierland, Verenigde Arabische Emiraten, 2011

El gusto tells the fascinating story of the Algerian chaâbi. An encounter in a small shop in the Kasbah of Algiers put Safina Bousbia on the trail of the chaâbi, a popular music genre which experienced a great flourishing midst 20th century. In the ‘50s El Hadj Mohamed El Anka  led a big chaabi orchestra, in which Arabic and Jewish students made music together. Intrigued by old photos, Bousbia tried to reunite the members of this orchestra, who were in the meanwhile well over their 80. Bousbia knew to reunite a big part of the musicians in a reunion concert in Marseille.
€ 3,00 (adk)
Free provided you have a ticket for the concert of sa 19/09 {Robert Castel & son Orchestre Chaâbi}

Foto's

Praktisch

vrijdag 18 september 2015

Deuren: 19u30
Aanvang concert: 20u00

Tickets: € 3,00 (adk)
Wie zijn ticket voor het concert van za 19/09 (Robert Castel & son Orchestre Chaâbi) kan voorleggen (te koop in vvk) mag gratis binnen.

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:

Sluit het zoekvenster