Blaarmeersen

NURAY HAFİFTAŞ & ERHAN USLU

Hıdırellez

Nuray Hafiftaş (geboren in 1964 in Çıldır in de provincie Ardahan) is een Turkse folkzangeres met Azerbeidjaanse roots. Kort na haar geboorte verhuisde haar familie naar
Istanbul, waar Hafiftaş haar lager en middelbaar onderwijs genoot in de Taksim school. Hierna vervolgde ze haar opleiding aan het Staats Conservatorium dat deeluitmaakt
van de Technische Universiteit Istanbul (ITU). Nadat ze afstudeerde, ging ze professioneel aan de slag als performer aan het Gemeentelijk Conservatorium van Istanbul.
Terzelfdertijd tekende ze ook een contract bij Radio Istanbul waar ze optrad als zangeres. Nuray Hafiftaş is een van de meest verbazende zangeressen binnen de hedendaagse
Turkse folkscène. Met haar mooie en sensuele stem en haar schitterende uitvoeringen op de baglama betovert ze hart en ziel van miljoenen luisteraars in Turkije en daarbuiten.
Ze trad in Gent op tijdens de presentatie van de door De Centrale uitgegeven cd ‘Emirdag Türküleri – Volksliederen uit Emirdag’ in september 2012.

Tijdens haar optreden op Hidirellez wordt ze begeleid door Erhan Uslu (bağlama), Haydar Tanriverdi (mey, kaval) en Gökhan Yilmaz (klavier).

Turkse gemeenschappen over de hele wereld vieren met Hidirellez het begin van de lente, een eeuwenoude traditie. Vooral op het platteland en in de kleinere steden blijft dit een levendig gebeuren. Mensen houden de grote schoonmaak in huis, komen bij elkaar om buiten te eten en te musiceren. Het wordt beschouwd als één van de meest belangrijke seizoensfeesten in tal van Arabische landen en in de Balkangebieden binnen Europa.

Hıdırellez overzicht

Sluit het zoekvenster