Music 4Peace

Een muzikale ode aan de vrede in 10 concerten

Met een reeks (intieme) muzikale bijdragen wordt niet alleen een ode gebracht aan de vrede, maar ook aan wat cultuur voor die vrede kan betekenen. Zelfs tijdens de grootste conflicten bleef en blijft muzikale creativiteit en de liefde voor muziek overeind. Vaak ontstaat deze tegenstem, deze kiem voor een vreedzame toekomst, in kleine hoekjes en verborgen kamers. De concerten in diverse locaties op een traject tussen De Centrale en het Vredeshuis staan symbool voor hoop en het feit dat er altijd hoop zal zijn.  De Centrale en het Vredeshuis zullen daarom muziek presenteren die refereert aan de actuele conflictgebieden; muziek die de hoop op rechtvaardigheid en vrede uitdrukt.

GEWIJZIGDE PROGRAMMATIE!!!

 

Dizzy Mandjeku & Odemba OK All Stars (Congo)

Vredeshuis – Margrietstraat 9 | 16:00 & 17:00

De Congolese gitarist Dizzy Mandjeku was jarenlang de rechterhand van de Congolese ster Franco. Toen ‘le Grand Maître’ overleed besloot Dizzy zijn muzikale erfenis verder te zetten met Odemba OK All Stars, een ensemble dat rumba- en odemba-muziek speelt. De band geniet de reputatie één van de meest swingende wereldmuziekbands ter wereld te zijn en begeleidde ondermeer Baloji en Zap Mama.

 

Mäshräp (Xinjiang/Oost-Turkestan)

Vredeshuis – Margrietstraat 9 | 18:00

Mäshräp is een Oeigoerse groep die afkomstig is van Xinjiang (of Oost-Turkestan); nu de grootste provincie van China. Mäshräp betekent ‘feestelijke bijeenkomst’ en dat is het ook; in sierlijke gewaden brengen ze sprankelende melodieën en dansen. De teneur van de teksten is eerder triest en raakt thema’s als liefde, traditionele feesten en filosofie aan. Op hun aloude instrumenten zoals de gijak, dap en rawap brengt de groep een subtiele mengelmoes van westerse, Aziatische en Arabische elementen. De groep bestaat o.a. uit Erkan Mansourov, een Gents-Oeigoerse dutarspeler.

 

Oorlogsvensters (slotconcert)

De Centrale | 21:00

En zo walsten de Pruisische punthelmen zwierig ons kleine, dappere landje binnen… Oorlogsvensters volgt het strijdgewoel dat bruusk westwaarts zweepte tot het strandde in de verzopen West-Vlaamse moddervlaktes aan de IJzer.
Marc Hauman serveert – in het gezelschap  van een troep topmuzikanten én in de meesterlijke liedtraditie van Wannes Van de Velde - een venster op De Eerste Wereldoorlog in beklijvende verzen, beelden en melodieën. Voor de muzikale arrangementen tekent Wouter Vandenabeele.  Marijke Meersman componeerde het decor…

MUSIC 4PEACE (in ENGLISH)

A series of (intimate) musical performances will bring a ode not only to peace, but also to the importance of culture in the promotion of peace. After all, the love of music and musical creativity have survived even the most brutal conflicts. Very often, this means of resistance, this push for a more peaceful future, is born in tiny hidden corners and rooms. The concerts hosted in various living rooms between the intercultural centre De Centrale and the Peace House symbolise hope and its eternal power. De Centrale and the Peace House have opted for music linked to actual conflict areas, music that expresses the hope for justice and peace.

co-org Vredeshuis in het kader van het project 4 PEACE

4 PEACE is een project van de Stad Gent. Het project wil een positieve en neutrale boodschap uitdragen. Het is een pleidooi voor dialoog en respect. Gent wil de plek zijn waar het gesprek wordt gevoerd. Over de grenzen heen. Laat het ons hebben over gisteren, vandaag en morgen – met een open blik op de wereld.

Doe jij ook mee? Deel jouw vredesboodschap met #4peace of zet zelf een actie op! Meedenken over het thema kan via de Facebook groep 4peace.gent.

Foto's

Praktisch

zaterdag 26 september 2015

16u00 | Start traject @Vredeshuis

21u00 | Slotconcert @Decentrale (deuren 20u30)

Tickets: € 7 (vvk) | € 10 (adk)
UITPAS: € 4 (vvk) | € 7 (adk)
UITPAS kansentarief: € 2

Koop uw tickets

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:

Sluit het zoekvenster