Blaarmeersen

Kolektif Istanbul

Hıdırellez

Als je de dynamische energie van Balkanfanfares en de melancholische diepgang van de Anatolische blues vakkundig bij elkaar klutst, dan krijg je als resultaat automatisch de kleurrijke bende van Kolektif Istanbul.  Een ideaal recept voor daarenboven voor een swingend lentefestival.
Met de debuutplaat Balkanatolia uit 2006 heeft Kolektif Istanbul meteen het gelijknamige genre, waarbij Anatolische en Balkanculturen elkaar stevig de hand schudden, neergepoot op deze aardbol.  Twee jaar later verdubbelde opvolger Krivoto het tempo én de energie met een flinke scheut funk en jazz.  Etnische basisthema’s worden ingekleurd met aanstekelijke melodieën en improvisaties, en het bonte arsenaal aan instrumenten – klarinet, saxofoon, gayda (Bulgaarse doedelzak), tuba, percussie, trompet, accordeon en diverse Oost-Europese fluiten – zorgt voor de overdonderende rijkdom aan geluid(en). De expressieve stem van Aslı Doğan verpakt het geheel in een gevoelig kleedje, en een imposante crescendo is nooit ver weg.
Aslı Doğan (zang, trompet), Richard Laniepce (saxofoon & zang), Ediz Hafızoğlu (drum), Tamer Karaoğlu (accordeon & klavier), Ertan Şahin (tuba), Talat Karaoğlu (klarinet) & Batuhan Büyükdogan (drums)

Turkse gemeenschappen over de hele wereld vieren met Hidirellez het begin van de lente, een eeuwenoude traditie. Vooral op het platteland en in de kleinere steden blijft dit een levendig gebeuren. Mensen houden de grote schoonmaak in huis, komen bij elkaar om buiten te eten en te musiceren. Het wordt beschouwd als één van de meest belangrijke seizoensfeesten in tal van Arabische landen en in de Balkangebieden binnen Europa.

Hıdırellez overzicht

Sluit het zoekvenster