Blaarmeersen

Fanfare Gnawas de Bruxelles

Hıdırellez

Lang geleden werden de mensen uit de gebieden ten zuiden van de Sahara in grote getale als slaven verkocht aan de heersende klasse van de Maghreb.  Veel van die ‘zwarte slaven’ groepeerden zich in ‘broederschappen’ die sindsdien instaan voor de gnawarituelen (oorspronkelijk zuiverings- en genezingsrituelen), waarbij de toehoorders in trance werden gebracht.
Gnawas de Bruxelles is een groep Brusselse muzikanten met Marokkaanse roots  De groep heeft zich gesetteld in de gemeente Molenbeek waar ze de traditionele gnawatraditie(s) van hun land van herkomst promoten.  Speciaal voor Hidirellez treden ze op als een heuse rondtrekkende gnawafanfare.  Opmerkelijke instrumenten zijn de qaraqeb (een soort metalen castagnetten) en de tbal (drum) die samen met de opzwepende stemmen zorgen voor de intense gnawasfeer.

Turkse gemeenschappen over de hele wereld vieren met Hidirellez het begin van de lente, een eeuwenoude traditie. Vooral op het platteland en in de kleinere steden blijft dit een levendig gebeuren. Mensen houden de grote schoonmaak in huis, komen bij elkaar om buiten te eten en te musiceren. Het wordt beschouwd als één van de meest belangrijke seizoensfeesten in tal van Arabische landen en in de Balkangebieden binnen Europa.

Hıdırellez overzicht

Praktisch

zondag 10 mei 2015

14u30 & 16u15

Gratis

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:

Sluit het zoekvenster