Turbinezaal

#AFF20 - Samedi cinema / Un Fils

AFRIKA FILMFESTIVAL GENT - Openingsavond

 • Officiële opening
   
 • Samedi cinema van Mamadou Dia (Senegal, 2016), met Fallou Keita, Assana Lo (11 min.) (Engels ondertiteld)

  In een kleine stad in het noorden van Senegal willen twee jonge fanatieke cinefielen, Baba en Sembene, dolgraag een film zien op het grote scherm van hun plaatselijke bioscoop voordat die voorgoed de deuren sluit.
   
 • Un Fils van Mehdi M. Barsaoui (Tunesië, 2019), met Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri, Noomen Hamda, Qasim Rawane, Slah Msaddak (96 min.) (Nederlands ondertiteld) (BELGISCHE PREMIERE!)

  Tunesië, zomer van 2011. Fares en Meriem beleven gelukkige dagen met Aziz, hun 11-jarige zoon. Tijdens een verblijf in het zuiden van het land, verandert een gebeurtenis voor altijd hun leven. Een race tegen de tijd begint, en diep begraven waarheden komen naar boven.
   
 • Openingsreceptie (omstreeks 22u15)

Het Afrika Filmfestival dat vele jaren geleden in Leuven is gelanceerd en dat ondertussen afdelingen heeft uitgebouwd over heel Vlaanderen en Brussel, is in al die jaren uitgegroeid tot een autoriteit op het vlak van Afrika-cultuur in België (zie www.afrikafilmfestival.be). In 2020 wordt het Afrika Filmfestival al voor de 5de keer georganiseerd in Gent. We gaan opnieuw naar een vierdaags festival en we bieden een sterk programma aan, met naast de hoofdfilm op sommige dagen ook een voorprogramma, gastsprekers, een receptie en een concert.

Het Afrika Filmfestival heeft één belangrijke doelstelling: een kritische en open beeldvorming realiseren met betrekking tot Afrika. We willen het Gentse publiek informeren en sensibiliseren: informeren over het bestaan van een bruisende filmindustrie in sommige Afrikaanse landen en informeren over bepaalde problematieken uit de Afrikaanse samenleving die filmmakers willen aankaarten in hun films. We willen daarnaast ook sensibiliseren op het vlak van cultuur in Afrika. Afrika biedt meer dan dans en djembé en het is belangrijk een genuanceerd beeld op te hangen van Afrika. Tot slot willen we ook het medium van de film in de verf zetten als een manier om mensen bij elkaar te brengen.

We willen graag twee avonden extra in de kijker zetten. Op donderdagavond gaan we dieper in op het thema gender, en sluiten op die manier aan bij de Belmundo-maand. De laatste avond wordt een Congo-avond, met een paar documentaires, een panelgesprek met experten en een Congolees concert. Deze focus is er naar aanleiding van 60 jaar onafhankelijkheid van DRCongo.

TRAILER

Co-org. Afrika Platform Associatie Universiteit Gent, Afrika Filmfestival Leuven, Senegal Bantamba vzw, vzw Women Up en met de steun van Joker Reizen en Stad Gent - dept. Cultuur.

Foto's

Sluit het zoekvenster