26/09/2014 - 20:00 Muziek- en dansvoorstelling
OLV Sint-Pieterskerk
DE DRAAIENDE DERWISJEN VAN KONYA

De derwisjen van Konya wonen en werken in de stad waar in de 12de eeuw dit bijzondere ritueel ontstond. Het was Jallaledin Rumi, bijgenaamd Mevlana, die volgens de legende de extase opzocht door om zijn as te draaien terwijl hij de naam van de allerhoogste herhaalde. Na zijn dood voerden zijn discipelen deze trancedans op bij zijn tombe. De bewegingen verwijzen naar de baan van de sterren en streven een mystieke vereniging na met god. Het ritueel barst van de symboliek. Zo verwoordt het wit kleed de rouw voor de dood van hun meester, de zwarte mantel de tombe waarin hij ligt, de gekruiste armen aan het begin van de dans de eenheid met god, …

De derwisjen worden muzikaal begeleid op ney (rietfluit), oed (Arabische luit), kemenche (traditionele viool), qanoen (citer) en percussie. Hun ritueel is een serie hymnen (ilahi) die door geïmproviseerde instrumentale stukken (taksim) afgewisseld worden.
Het ensemble van Konya is één van de weinige gezelschappen die deze oude traditie integraal bewaard heeft en ons zo de mogelijkheid biedt om een blik te werpen op deze rijke spiritualiteit.

 

---
---

 

KOOP TICKETS € 14 | € 17 | € 20

 

of KOOP TICKETS voor de voorstelling op za 27/09/2014


Locatie: OLV Sint-Pieterskerk, Sint-Pietersplein , 9000 Gent